Δεκαπέντε λεπτά ήταν αρκετά. Το φονικό μπουρίνι που χτύπησε τη Χαλκιδική άφησε πίσω του επτά νεκρούς ανθρώπους, πάνω από 100 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές.
Μεγάλες είναι οι ζημιές στα δίκτυα και τις υποδομές με αποτέλεσμα η περιοχή να αντιμετωπίζει πρόβλημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης καθώς τα αντλιοστάσια λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Λόγω των καταστροφών πολλοί είναι οι τουρίστες που εγκαταλείπουν την περιοχή.
Δείτε:
Εικόνες αποκάλυψης στη Χαλκιδική – Νέα σορός εντοπίστηκε από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού
Έξι νεκροί από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Σε έκτακτη ανάγκη η Χαλκιδική: 6 νεκροί, 108 τραυματίες- Αγνοείται 52χρονος ψαράς (φωτο)
Χωρίς ρεύμα
Αναφορικά με την ηλεκτροδότηση περισσότεροι από 300 στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκαν. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ:
«Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά. Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.
Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κασσάνδρα όπου η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί ακόμη και το Σάββατο.
«Στην Κασσάνδρα τα ξενοδοχεία έχουν γεννήτριες. Αυτήν τη στιγμή όλες μας οι ενέργειες έχουν ως στόχο να δοθεί ρεύμα στα σπίτια και στα καταστήματα της Κασσάνδρας το αργότερο μέχρι αύριο. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε σχετικά.
Χωρίς νερό
Συνέπεια της διακοπής στην ηλεκτροδότηση είναι η Χαλκιδική να μην έχει και νερό από το πρωί της Πέμπτης, αφού τα αντλιοστάσια στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, Βασίλη Κυρίτση για να αποκατασταθεί το πρόβλημα θα τοποθετηθούν σε διάφορες γεωτρήσεις και αντλιοστάσια μεγάλες γεννήτριες του στρατού και της ΔΕΗ.
«Απόλυτη καταστροφή» στα καταστήματα
Καταστροφές σημειώθηκαν και σε σπίτια, καταστήματα και τουριστικές μονάδες. Για απόλυτη καταστροφή στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ένας τεράστιος αριθμός προϊόντων έχει καταστραφεί, αφού τα ψυγεία και οι καταψύκτες δε λειτουργούν ήδη εδώ και περίπου είκοσι ώρες, με συνέπεια τεράστια οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες. «Μιλάμε για απόλυτη καταστροφή. Όλα τα προϊόντα των καταστημάτων, που πρέπει να διατηρούνται σε ψυγεία, έχουν καταστραφεί, αφού ρεύμα δεν υπάρχει από χθες στις 11:00 το βράδυ.
Καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ψυγεία μεταφοράς κρέατος και άλλες επιχειρήσεις έχουν πετάξει τεράστιο όγκο προϊόντων. Επίσης, έχουν καταστραφεί όλα τα beach bars. Όσων οι κεντρικές εγκαταστάσεις γλίτωσαν από την καταστροφή, έχουν χάσει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αφού τα πήρε η θάλασσα.
Ξεκινήσαμε να μαζεύουμε αιτήσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τη θεομηνία και ζητήσαμε βοήθεια και από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Κουφίδης. Κατά τον ίδιο, σε περιοχές που αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εργασία υδραυλικοί στα αντλιοστάσια, για να αντιμετωπιστεί και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού.
Φεύγουν οι τουρίστες
Όπως αναφέρει ακόμα ο κ. Κουφίδης, από το πρωί της Πέμπτης είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των τουριστών που εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Βαλκάνιοι, που έφτασαν στη Χαλκιδική με τα οχήματά τους. Ωστόσο, φεύγουν και τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, αφού πλέον δεν υπάρχουν υποδομές στις πληγείσες περιοχές.
Την άμεση και όσο το δυνατόν ταχύτατη αποκατάσταση των καταστροφών από τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική στη καρδιά της τουριστικής περιόδου, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΞ διευκρινίζει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στη διαμονή των τουριστών, καθώς δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους μονάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα.